Izleti na Staroj Planini Postavljeno мај 16, 2016 | Oznake: ,

0

Prava je šteta doći u Pirot, a ne odvojiti bar jedan dan za posetu Staroj planini.

Stara planina proglašena je parkom prirode 1997. godine, kao područje koje nastanjuje raznovrstan biljni i životnjski svet. Na Staroj planini ima mnogo izletničkih mesta,  a kao geološki posebno interesantna  izdvajaju se dolina potoka Bigar, sa vodopadom visokim preko 35 metara; klisura Rosomačke reke i klisura Vladikine ploče,  kao i vrh Babin zub, sa ski centrom.

Sela su po Staroj planini raštrkana, a ponekad tokom zime ostaju potpuno odsečena usled snega.

Selo Gostuša, smešteno nedaleko od Zavojskog jezera, poznato je još i kao Kameno selo. Sve do izgradnje mosta preko Zavojskog jezera (Belski most), ovo selo bilo je takoreći odsečeno od sveta, pa se smatra da upravo ono najvernije oslikava život na Staroj planini, a u njemu su tokom prošlog veka još uvek egzistirali stari običaji, koji su svoje mesto pronašli u etnografskoj literaturi.

selo gostuša

Neki od starih krovova od kamena su, usled nemogućnosti za adekvatnu rekonstrukciju, danas zamenjeni modernim crepovima. Stanovnika u selima na Staroj planini je svake godine sve manje. U mnogim selima, prosek godina stanovnika je oko 70, a u mnogima, posebno u višim predelima, živi tek nekolicina starih ljudi.

Na Staroj planini nalazi se i veliki broj starih zavetnih mesta – priče o drveću, vodi i obredima koji su za njih vezani naslanjaju se na slovensku pagansku tradiciju.  Dokumentarni prilog o zavetnim mestima na Staroj planini možete pogledati ovde. U drugom delu ovog video priloga možete čuti nešto više o staroplaninskim jelima, kao što su belmuž, kačamak, gologlavka i druga.

Staru planinu naseljavaju čak 203 vrste ptica. Ovuda protiče i reka Trgoviški Timok, koja važi za najhladniju reku na podružju bivše SFRJ (4 C).

Najviši vodopadi na Staroj planini su Piljski (64m), Čunguljski (42m), Kurtulski (27m) i vodopad Tupavica (15m).

Piljski vodopad je treći po visini u Srbiji. Nalazi se u blizini sela Topli Do, na oko 35 km od Pirota. Tek 2002. godine postao je poznat široj javnosti, jer je usled nepristupačnosti terena do tada za njega znalo samo lokalno stanovništvo. Snimke sa Piljskog vodopada možete pogledati ovde.

Više područja na teritoriji Stare planine ima status nacionalnog rezervata.

Stara planina obiluje mestima koja vredi posetiti. Izdvojili smo izletnička mesta u neposrednoj blizini Pirota, do kojih se lako može stići automobilom ili biciklom.

 

1. Planinarski dom

 

Planinarski dom – skijalište sa odmaralištem – nalazi se svega 12 km od Pirota. Ovo mesto najpopularnije je tokom zimske sezone, zbog ski staza i žičare sa osneživačem. U sklopu Planinarskog doma nalaze se vikend-naselje, fudbalski i košarkaški tereni, a zimzeleni šumarci pružaju prijatnu hladovinu, pa su prijatni su za šetnju i po vrelom danu.

 

2. Vrelo

 

Vrelo je posećeno izletište, udaljeno 33 km od Pirota. Pogodno mesto za odmor, kupanje, pecanje i roštiljanje i biciklizam.

 

Zavojsko jezero

 

Zavojsko jezero smešteno je 17 km od Pirota. U pitanju je veštačko jezero, nastalo urvanjem zemljišta. Reka Visočica je zatvorena, pri čemu je selo Zavoj potopljeno. Oko jezera ima više izletničkih mesta, postoje ribnjak i vikend-naselje. Ronilački klub Pirot na jezeru takođe ima svoje prostorije, pa je u dogovoru sa njima moguće organizovati zaron.

zavojsko jezero stara planina

U blizini se nalaze sela Mala Lukanja, Velika Lukanja, Pakleštica; kao i Belski most.

Između Pirota i Zavojskog jezera nalazi se lovište, u kojem žive divlje svinje. Svinje su druželjubive i posebno je interesantno obići ih u kasno proleće ili početkom leta, kada se mogu videti i mladunci.

Dokumentarni film o potapanju sela možete pogledati ovde.

 

4. Dojkinci i vodopad Tupavica

 

Selo Dojkinci jedno je od najlepših sela u okolini Pirota. U selu se nalazi nedavno renoviran Dom planinara.

selo dojkinci stara planina

Na samo četiri kilometra od sela smešten je vodopad Tupavica, visok 15 metara, sakriven nekoliko stotina metara od puta. Kako ne biste promašili skretanje za vodopad, orijentišite se prema Lilinoj česmi.

vodopad tupavica stara planina izlet

vodopad tupavica na staroj planini

5. Temska

 

Selo Temska udaljeno je 15 km od Pirota. Nekada je bilo najmnogoljudnije selo u okolini, a danas je selo u koje najviše ljudi svraća tokom letnje sezone – što zbog kupališta Krivi vir na reci Temštici, što zbog letnjih kampova i kulturnih manifestacija koje se tokom jula i avgusta održavaju u staroj zgradi seoske škole.

Na samom izlazu iz sela nalazi se Manastir sv. Đorđa, a još se zove i kao Temački manastir. Manastir je sagrađen još u XIV veku, a danas funkcioniše kao ženski manastir. Poznat je po spravljanju različitih vrsta melema od lekovitog bilja.

Manastir u selu temska

Nedaleko od manastira nalaze se pogodna mesta za pecanje pastrmke.

Oko 5 km od sela nalazi se Hidroelektrana Temac, u čijoj blizini takođe postoje pogodna mesta za ribolov. Preporučujemo vam da ponesete flašicu vode i prepešačite uspon do hidroelektrane. Kraj puta rastu šumske jagode.

Stara planina je uopšteno odlično mesto za vožnju kolima, a terenski automobili nisu neophodni, jer je veći deo planine dostupan i za standardna putnička vozila. Stara planina je park prirode i svrstana je u prvu kategoriju zaštite. Budite savesni i pokupite smeće sa sobom, pogotovo plastične ambalaže.

U svim selima se od meštana mogu kupiti rakija, ajvar, sir, kajmak i drugi proizvodi.  Slobodno dođite ljudima na kapiju i viknite šta vam treba. Na Staroj planini se s gostima često nazdravlja čašama rakije u dvorištu, ponekad komšije zajedno nazdravljaju na ulici, a okupljaju se pred seoskom zadrugom. Po posebnoj otvorenosti i gostoljubivosti poznato je selo Dojkinci, te vas pozivamo da ga obavezno posetite.

Tekst: Jovana Georgievski

 

Osoblje našeg hotel daće vam sve potrebne informacije za realizaciju ovih izleta, a ukoliko je potrebno možemo vam obezbediti i vodiče i prevoz. Rezervišite svoj boravak u nekoj od naših kvalitetnih soba.

Ostavi komentar