5 insajderskih atrakcija u Pirotu Postavljeno март 25, 2016 | Oznake: , , ,

0

Stigli ste u Pirot, prošetali Kejom, popili kafu, obišli Muzej, ručali, odmorili se…
Videli ste sva opšta mesta koja ima jedan grad i sad biste nešto drugačije.

Predlažemo da uzmete plan grada u ruke i samostalno krenete u istraživanje.

Pripremili smo vam spisak mesta o kojima ništa ne možete da pročitate nigde drugde, osim u ovom tekstu. Pošto je grad mali, neće vam trebati više od 50 minuta da pešaka stignete na bilo koju od lokacija.

1. Kružni put oko kasarne (prilaz iz ulice Kavak) 

Naselje Tanasko Rajić smešteno je u Pazarskom delu grada. Najlakše ćete se orjentisati iz Ulice Pobede, na čijem se uglu nalaze nekadašnje prostorija mesne zajednice. Ova drvena baraka sa rešetkama na prozorima devedestih je bila ‘državna prodavnica’, u kojoj su se pre rata mogli kupiti hleb i mentol bombone, a kasnije samo mentol bombone.

Od mesne zajednice, pođite naviše ulicom Treći puk, skrenite levo u Kozaračku i idite dok ne naiđete na Vojnu kasarnu, u kojoj je pre rata bilo službenika, pasa i čuvara, a kasnije samo po koji čuvar i po koji pas. Pođite pored terena, duž kasarne i prođite šljivar koji meštani zovu još i ‘Groblje na kučišta’ (Pseće groblje). Skrenite u Ulicu Kavak i prekoputa pečenjare Jovanović izađite na kružni put. Meštani ga nazivaju ‘u kasarine’.

Obujte patike, a možete krenuti i biciklom (pod uslovom ste spremni da vozite preko dugačkih rupa koje su ostavile traktorske i kamionske gume).  Ovo mesto je prijatno za šetnju, takoreći nema saobraćaja, osim ponekog kamiona, bicikla ili traktora.  S jedne strane biće vam kasarna (nema potrebe da se bojite ako čujete lavež velikih pasa, svi su na lancu), a sa druge njive.
Kružni put oko Kasarne pirot

Posebno je lepo ovuda šetati u vreme kad cvetaju paprika i jagode. Nemojte se iznenaditi ako u nekom od voćnjaka vidite koze i ovce na ispaši i kokoške puštene u šetnju. Svima koje vidite poželite Dobar dan, jer se smatra da ako se ne javite osobi koja radi u polju,  možete da navučete maler (ako ne odgovore ili vas nečim ne ponude, to njima može doneti maler).

 

2. Rade Vampir i lebdeći krst na Prisjanskom putu

Ako ste raspoloženi za noćnu avanturu i ne bojite se groblja, vampira i svetlećih krstova na nebu, idite na  Prisjanski put (u pravcu sela Prisjan). Pošto ne postoji staza za pešake i brzo se vozi, ne preporučuje se da ovuda šetate noću, ali možete poći kolima i sve lepo osmostriti. Ako vam se posreći, možda sretnete i čoveka kojeg zovu Rade Vampir.

Kada prođete pored Novog groblja, ka vašarištu, produžite pravo i trebalo bi da vidite, sa vaše leve strane, veliki crveni krst na nebu. Kada priđete bliže, shvatićete da se odmah iza krsta nalazi kuća, u čijem je dvorištu neko montirao dva velika stuba sa šipkama, oko kojih je namotana božićna rasveta crvene boje. Krst, baš kao i božićna rasveta, ponekad statično svetli, a ponekad trepće. U oba slučaja vrlo je jeziv (ali ako tuda prođete tokom dana, shvatićete da je zaista u pitanju samo metalna konstrukcija sa svećicama).

Pretpostavka onih, koji se tuda vozaju kolima u potrazi za mestom gde bi mogli imati malo mira, je da krst postoji da štiti od Radeta Vampira. Rade Vampir je meštanin sela Prisjan, koji se ne socijalizuje mnogo sa ostalim meštanima. Ima običaj da tokom noći prevozi drva za potpalu i druge stvari koje tovari na svoj bicikl. Od strane onih koji se tuda vozaju kolima viđen je u nekoliko navrata, i to uvek kako gura bicikl, nikad kako ga vozi (što je dalo materijala za pretpostavku o da vampire verovatno ne umeju da voze bicikl). Rade je nadimak ‘Vampir’ dobio jer više voli noć nego dan. S obzirom na to da mu je bicikl neosvetljen, ako idete tuda kolima, budite obazrivi da ga slučajno ne udarite.

 

3. Mali arheološki muzej na Kaleu

Tokom iskovanja u okolini Pirota početkom osamdesetih, pronađena su tri leša: Devojčica sa minđušama, Dečak i Osoba u zgrčenom položaju. U malom arheološkom muzeju parka Kale, koji je otvoren samo po potrebi, osim minđuša Devojčice, možete da vidite i druge interesantne predmete pronađene prilikom slučajnih i namernih  arheoloških poduhvata u Pirotu i okolini. O radnom vremenu muzeja raspitajte se u Muzeju Ponišavlja, koji se nalazi u blizini autobuske stanice, ili na broj telefona koji se nalazi na kraju teksta.

 

4. Poslastičarnica Egipat

Ako ste gledali ili čitali neki od nastavaka iz Hari Poter serijala, verovatno se sećate sela Hogsmid u koje Hari dospeva uspomoć tajne mape i nevidljivog ogtača, putem skrivenog sistema stepeništa i prolaza.
Iako bi se moglo reći da je poslastičarnica Egipat na najočiglednijem mogućem mestu u gradu (svega nekoliko koraka Glavne autobuske stanice, prekoputa pijace), obećavamo vam ćete naići na mesto slično onom gde Hari,  Ron i Hermiona odlaze na kriglu krem piva.

U ružičastom ambijentu ispunjenom drvenim stolovima možete probati domaću bozu, limunadu i kolače. Tu su i pravi ukusi orijenta – specijalitet poslastičarnice je gemiš – sirotinjski slatkiš od šećera, vode i oraha; koji se priprema tako što se orasi prvo nanižu na konac, a onda umaču u  smesu i suše visećki. Dobićete nož i viljušku, a pripazite da izvučete konac.

Vlasnik poslastičarnice je Goranac, autohtonog naroda sa Gore. Goranci su narod koji nema svoju državu, poznati su kao izvrsni pekari i poslastičari.

5. Krovna bašta u Ulici Nikole Tesle

U Ulici Nikole Tesle, ukutkatnoj u samom centru grada, nalazi se kuća sa baštom na krovu.

Da biste pronašli ulicu, prođite semafor u centru grada, krenite ka Nišavi i skrenite u prvu ulicu sa vaše leve strane. Produžite ulicom pored jedne napuštene kuće, prođite još malo iza i gledajte gore. Nema šanse da vam promakne mala šuma koja raste na krovu.

bašta na krovu u pirotu

Sve lokacije možete obići i automobilom, ali je najbolje da krenete pešaka po lepom danu.

O poseti arheološkom muzeju na Kaleu možete se raspitati na telefon +381010313850, dok smeštaj možete rezervisati u našem hotelu.

Javite nam ako sretnete Radeta Vampira!

 

Jovana Georgievski

Ostavi komentar